Bazat ajrore të NATO-s që u përdorën gjatë  bombardimit të Jugosllavisë

Bazat ajrore të NATO-s që u përdorën gjatë bombardimit të Jugosllavisë

Bazat ajrore të NATO-s që u përdorën gjatë  bombardimit të Jugosllavisë

Bazat ajrore të NATO-s që u përdorën gjatë bombardimit të Jugosllavisë

Në vitet 1908-1912, patriotët shqipëtarë e kishin orientuar Shqipërinë drejt perëndimit, ku kishim mbështetjen dhe ndihmën e Austro-Hungarisë dhe të Italisë, e padyshim më pas edhe të SHBA-së, derisa Gjermania ishte mbështetëse e tërthortë e vendit tonë sepse ajo mbështeste Austro-Hungarinë. Gjatë periudhës 1912-1989, ishte periudhë ogurzeze për mbarë Kombin Shqipëtar. Shqipëria ishte fundosur në ideologjinë komuniste, staliniste e kineze. Shqipëtarët nën Jugosllavi, të indoktrinuar nga ideologji orientale, komuniste, jugosllaviste, titiste, turkofiliste, islamofile, nuk paraqiteshim fare si faktorë.
Fatmirësisht pas Luftës së II Botërore, gjegjësisht në demostratat e mes viteve 60, ashtu edhe më të organizuara të viteve 80, e pastaj 90 të shekullit të shkuar, tregonin për rizgjimin kombëtar, të Shqipëtarëve nën ish-jugosllavi. Por edhe më e mira, ishte orientimi kombëtar drejt perëndimit, që çdonjëri nga ne besonim që mund ta arrinim Lirinë, Çlirimina dhe integrimin në strukturat Euro-atlantike. Në sub-koshiencën e çdo qytetari shqipëtar, dihej që zgjidhja e problemit të Shqipëtarëve mund të vije vetëm nga Perëndimi gjegjësisht nga SHBA.
Një diplomat tipik Shqipëtar, ishte Nënë Tereza, pasuar nga Imzot Nikë Prela dhe Mark Sopi, në aparencë të të cilëve pastaj do prijnë politikan të tjerë Shqipëtar.
Serbia ishte mësuar me shfarosjen e Shqipëtarëve, me gjenocidin e viteve 1878-1912, e që t’ia paraqiste Europës perëndimore si luftë kundër turqëve, ashtu edhe në Luftën e I Botërore, pasuar me asimilimin, dëbimin dhe shpërnguljen për në Turqi në vitet 1927-1941, pastaj edhe në Luftën e II Botërore, njejtë edhe pas Luftës së II Botërore. Madje për fat të keq, Serbia ishte mësuar edhe me Luftërat e fundit në ish-jugosllavi, e sidomos në Bosnje dhe Hercegovinë.
Por më Shqipëtarët nuk ishim turq dhe nuk e quanim veten turq, por ishim rizgjuar.
SHBA ishte shteti vendimtar, që bindi anëtarët e NATO-s dhe guxoi të zgjidhte “nyjën gordiane në Gadishullin Ilirik”. Plani i Operacionit Forcat Aleate, i projektuar nga ushtarakët amerikan e të cilin e pranuan edhe anëtarët e NATO-s, që parashihte bombardimin e Jugosllavisë, për ta detyru që t’i tërhiqte të gjitha forcat ushtarake, policore dhe paramilitare serbe dhe jugosllave nga Kosova.1 Ky plan parashihte më shumë se 200 avion ushtarak të SHBA-së dhe 200 shtesë të aleatëve të NATO-s, që të bombardonin caqet ushtarake të Jugosllavisë.2
Operacionin Forcat Aleate e filluan së pari 4 anijet amerikane dhe dy nëndetset Amerikane, pasuar me një nëndetëse britanike dhe 6 ajroplanët bombardues strategjik B-52 të SHBA-së.3 Ky operacion, filloi me 210 avion të SHBA-së dhe me 161 avion të anëtarëve të tjerë të NATO-s,4 derisa më pas SHBA përdori mbi 650 avion5 e në disa burime deri në 730,6 apo edhe 751 avion amerikan dhe 277 avion të anëtarëve të tjerë të NATO-s,7 e në disa burime deri rreth 325,8 apo maksimumi në 430 të tillë. Në të gjitha 78 ditët që u bombardu Jugosllavia, avionët amerikan merrnin pjesë mbi 60 % të sulmeve.

_____________________________________________________
1 HQ AFMC HO Special Study 19-02, Operation Allied Force, faqe 7.
2 Plotting a True Course, Reflections on USAF Strategic Attack Theory and Doctrine : the Post-World War II Experience, 2003, faqe 213; Night Hunters, A History of the AC-130 Gunship, By William P. Head · 2012, faqe 386.
3 HQ AFMC HO Special Study 19-02, Operation Allied Force, faqe 10; Night Hunters: A History of the AC-130 Gunship, By William P. Head, faqe 389.
4 https://www.globalsecurity.org/military/ops/allied_force_orbat_trends.htm.
5 HQ AFMC HO Special Study 19-02, Operation Allied Force, faqe 33; https://archive.defense.gov/specials/kosovo/.
6 https://www.globalsecurity.org/military/ops/kosovo_orbat.htm.

 

NATO, përdori 59 baza ajrore në 12 vende, për kryerjen e Operacionit Forcat Aleate, prej të cilave 17 baza ajrore ishin në Itali, pasuar me Gjermaninë që ishin 6 baza, Britania e Madhe me 5 baza dhe Franca e Turqia me nga 4 baza.9 Italia më shumë se çdo vend tjetër i ofroi bazat e saj ajrore, që të përdoren nga aleatët e NATO-s, për ta bombarduar Jugosllavinë.10
Bazat ajrore që kishin prezencë të avionëve ushtarak të SHBA-së pas Luftës së Ftohtë, nga 25 të tilla me 850 avion, kishin rënë në 6 të tilla me 174 avion në Europë, ato ishin: Aviano në Itali, Inçirlik në Turqi, Lakenheath dhe Mildenhall në Britani të Madhe dhe Ramsten dhe Spangdahlem në Gjermani, e që ky numër ishte minimal, derisa në Operacionin Forcat Aleate, SHBA e shtoi në 10 baza ajrore me 207 avion.11 Bazat ajrore në Europë, që avionët e SHBA-së i përdorën në fillim të Operacionit Forcat Aleate, ishin 10 të tilla: Faiford dhe Mildenhall në Britani, Tamstein dhe Rhein-Main në Gjermani, Istres në Francë, Moron në Spanjë dhe Aviano, Brindizi, Cervia dhe Sigonella në Itali,12 e që në fund të misionit arriti në 22 baza ajrore në tokë në 8 vende të Europës, e ato ishin: Geilenkirchen, Ramstein, Rhein-Main dhe Spangdahlem në Gjermani, Brize-Norton, Fairford, Lakenhealth, Mildenhall në Britani, Istres dhe Mont de Marsan në Franc, Moron në Spanjë, Ferihegy dhe Taszar në Hungari, Aviano, Brindizi, Cervia, Giola del Colle, Sigonella, Trapani në Itali, Souda Bay në Kretë dhe Inçirlik dhe Badima në Turqi.13 Kurse helikopterët Apache, ishin vendosur në Tiranë.14 Avionët ushtarak amerikan, operuan vetëm 1% nga Misuri i SHBA-së,16% nga ajroplanbartëset dhe 83% nga bazat ajrore në vendet e NATO-s në Europë. Pos avionëve të rëndë bombardues B-2, që u përdorën nga baza amerikane në Misuri të SHBA-së, të gjithë avionët e tjerë të SHBA-së, operuan nga bazat ajrore të vendeve anëtare të NATO-s, në Europë dhe nga ajroplanbartëset e SHBA-së.

Bazat ajrore që përdori NATO, për Operacionin Forcat Aleate

Grafikoni 1. Bazat ajrore që përdori NATO, për Operacionin Forcat Aleate.[1]

[1] S: Jane’s Defence Weekly, “Operations Allied Force/Allied Harbour/Joint Forge—Order of Battle/Basing 1 June 1999,” on Jane’s website, http://www.janes.com/defence/features/kosovo/airassets.html , February 24, 2000; 

Federation of American Scientists, Operation Allied Force Kosovo Order of Battle, http://www.fas.org/man/dod-101/ops/kosovo_orbat.htm , February 24, 2000.

Grafikoni 2.Bazat ajrore prej nga kanë operu avionët sulmues dhe tanker të NATO-s, gjatë Operacionit Forcat Aleate.

Grafikoni 2.Bazat ajrore prej nga kanë operu avionët sulmues dhe tanker të NATO-s, gjatë Operacionit Forcat Aleate. 16

 

Bazat ajrore të NATO-s që u përdorën gjatë bombardimit të Jugosllavisë

Grafikoni 3. Avionët amerikan që u përdorën për bombardimin e Jugosllavisë, nga bazat ajrore ushtarake të vendeve të ndryshme antare të NATO-s.
[1] http://secure.afa.org/Mitchell/reports/0999kosovo.pdf, faqe 11.

Grafikoni 4. Bazat ajrore në tokë, që avionët ushtarak të SHBA-së, i përdorën në përfundim të Operacionit Forcat Aleate.

Grafikoni 4. Bazat ajrore në tokë, që avionët ushtarak të SHBA-së, i përdorën në përfundim të Operacionit Forcat Aleate.[1]

[1] https://www.gao.gov/assets/gao-01-461.pdf, faqe 6.

Skender-Jashari

Skender Jashari

Skender Jashari  i burgosur politik nga  EULEX, për   rastet  e sulmeve kundër policisë dhe xhandarmërisë  së Serbisë në  Dobrosin komuna e Bujanocit.

Master drejtimi juridiko-penal dhe studime joformale ushtarake.

Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore

Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore

Vjosa dhe Albini

Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore

Nëpërmjet një postimi në Facebook, kryeministri Albin Kurti i ka bërë thirrje opozitës që të votohet për Vjosa Osmanin për presidente, duke thënë se menjëherë pas kësaj do të punojë bashkë me ta për të përmbyllur reformën zgjedhore.

Me fillim prej orës 18:00 pritet të mbahet seanca për zgjedhjen e presidentit. Ky proces është komplikuar pasi Vetëvendosje s’i ka të sigurta numrat dhe se LDK-ja u shpreh se s’do t’ia bëjë kuorumin nëse Vetëvendosje e Kurti s’tërhiqen nga ndryshimet për Ligjin për Zgjedhje, të iniciuar të premten. Tentativa e VV-së që ndryshimet të kryhen shpejt, të premten dështoi pasi s’u siguruan votat e 2/3 të deputetëve të pranishëm.

Të shtunën, Qeveria u shpreh se është tërhequr nga përpjekja që të vazhdojë si e vetme ndryshimet duke thënë se do të bashkëpunojë me opozitën pasi që të zgjidhet Osmani presidente.
“Mbrëmë fitoi opozita, sonte duhet të fitojë shteti. Zgjedhja e Presidentes së Republikës është fitore për Kosovën. Ajo nuk është kundër askujt dhe është për të gjithë. Me zgjedhjen e Presidentes përmbyllet hapi i tretë i konstituimit të institucioneve të legjislaturës së tetë. Pas fitores me 50,28% të votave në zgjedhjet e 14 shkurtit, ne jemi shumica në Kuvendin e Kosovës. Mbrëmë deputetët tanë ishin shumica, por nuk ishin 2/3 e të pranishmëve. Nuk arritëm të procedojmë me projektligjin që ua mundëson mërgatës të votojë në ambasadat e konsullatat tona. Ky Projektligj nuk kishte të bënte me reformën zgjedhore. Sidoqoftë, ai sot nuk është aktual. Sot kemi seancën për zgjedhjen Presidente të znj. Vjosa Osmani. Menjëherë pas kësaj formojmë komisionin ku bashkë me opozitën punojmë, pajtohemi dhe sivjet e përmbyllim reformën zgjedhore”, ka shkruar Kurti në Facebook, dy orë para mbajtjes së seancës për zgjedhjen e presidentit.
Vetëvendosje si e vetme ka 58 vota. Duke përllogaritur edhe disa vota të minoriteteve pakicë jo serbe, për ta zgjedhur Osmanin i duhen patjetër edhe votat e LDK-së në mënyrë që të arrihet kuorumi i obligueshëm prej 80 votash për zgjedhjen e presidentit. Në dy rundet e votimit për presidentin kërkohet përkrahja e 2/3 e deputetëve, ndërsa në rundin e tretë kërkohen minimalisht 61 vota por me kushtin që në votim të marrin pjesë së paku 80 deputetë.

/Koha.net

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 1
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 2
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 3
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 4
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 5
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 6
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 7
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 8
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 9
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 4
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 11
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 12
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 13
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 14
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 15
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 16
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci
Kurti: Të zgjedhim Osmanin presidente, pastaj me opozitën punojmë për reformën zgjedhore 17

Arber Shabanaj - Shkrimtar |Schriftsteller | WriterArber Shabanaj – Shkrimtar

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle. Anders als in vielen anderen europäischen Ländern wird das Fernsehen vom weitaus größten Teil der albanischen Bevölkerung als Hauptinformationsquelle für aktuelle Nachrichten genutzt. In den meisten europäischen Ländern erfüllen diese Funktion in der Regel Tageszeitungen.

Die Auswahl an Fernseh- und Radiosendern hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert. Neben den Angeboten der staatlichen Radio- und Fernsehsender haben sich eine Reihe von privaten Anbietern etablieren können. Viele der privaten Sender richten sich dabei mit ihrem Programm vor allem an junge Zuschauer. Zum Beispiel mit separaten Musiksendern. Neben den albanischen Rundfunkanstalten können die meisten Albaner auch auf das Angebot der kosovarischen Rundfunkanstalten zugreifen.

Ähnlich wie das albanische Angebot um fasst das kosovarische Senderangebot neben staatlichen Sendern auch private Anbieter. Sowohl bei den albanischen als auch bei den kosovarischen Sendeanstalten handelt es sich um noch sehr junge Institutionen, die zum größten Teil Ende der neunziger Jahre entstanden sind. Das Angebot umfasst dabei Nachrichtensendungen, Musiksendungen und Realityshows. Weitere Angebote sind Humor Shqip aber auch eingekaufte internationale Serien.

Eine der beliebtesten Sendungen im Bereich albanischer Humor (Humor Shqip) ist die Sendung „Portokalli“ und “Stupcat”. Sie wird bereits seit 1999 wöchentlich am Sonntagabend ausgestrahlt. Als Satire-Sendung werden Alltagsprobleme humoristisch dargestellt oder Politiker und Personen des öffentlichen Lebens satirisch nachgeahmt.

Innerhalb der albanischen Medienlandschaft spielt auch der Film eine wichtige Rolle. Verglichen mit vielen anderen, meistens aber auch deutlich größeren, Ländern ist die albanische Filmgeschichte relativ jung. Ihre Wurzeln liegen zu einem sehr großen Teil in der Zeit unmittelbar nach dem Ende des zweiten Weltkrieges.

Anfang der fünfziger Jahre wurde das albanische Filminstitut in Tirana gegründet, das kurz darauf in Kinostudio Shqipëria e re (Neues Albanien) umbenannt wurde. Erste Filma Shqip (albanische Filme) wurden vor allem von russischen Regisseuren gedreht. Auch in den folgenden Jahren war die albanische Filmproduktion sehr stark vom russischen Film beeinflusst.

Zu Spitzenzeiten wurden jährlich bis zu 14 albanische Filme im Kinostudio Shqipëria e re und darüber hinaus auch weitere Filme in weniger bekannten Filmstudios produziert. Mit dem Ende der Sowjetunion ging auch ein starker Rückgang der albanischen Filmproduktion einher. Im Kinostudio Shqipëria e re werden heute zum Beispiel keine Filme mehr produziert.

Das bedeutet jedoch nicht, dass keine Filme mehr in Albanien produziert werden. Die Zahl der produzierten Filme ist zwar deutlich zurückgegangen, Filme werden aber nach wie vor in regelmäßigen Abständen veröffentlicht. Eine wichtige Rolle spielt dabei immer noch Tirana, wo zum Beispiel jährlich ein Filmfestival für Dokumentar- und Kurzfilme stattfindet. Neben internationalen Beiträgen werden regelmäßig auch Filme aus Albanien und dem Kosovo ausgezeichnet.

Musik spielt in Albanien und Kosovo traditionell eine sehr große Rolle. Bis heute ist sie stark mit einer nach wie vor sehr lebendigen Folklore verbunden. Große Feste wie zum Beispiel Hochzeiten oder Volksfeste sind ohne Gesang, Musik und traditionellen Tanz kaum vorstellbar.Ein weiterer wichtiger Bestandteil der Folklore ist dabei neben dem Tanz und der Musik auch das Trachtentum. Immer wieder werden im ganzen Land verschiedene Feste und Festivals für traditionelle Musik veranstaltet.Neben der traditionellen Musik spielt in Albanien und Kosovo aber auch die moderne Musik eine wichtige Rolle. Zu deren Verbreitung werden ebenfalls Festivals organisiert. Eines der bedeutendsten, das „Festival i Këngës“, wird bereits seit 1961 jährlich in Tirana veranstaltet. Darüber hinaus wird die moderne albanische Musik hauptsächlich über Radio Shqip und Musiksender im Fernsehen verbreitet.

LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN

LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN

Zyrtari i LDK-së, Lutfi Haziri ka thënë se vota për presidentin e Kosovës po diskutohet në organet e partisë.

 

Megjithatë, ai është shprehur hapur se nëse pyetet personalisht ai për një emër të përveçëm, LDK duhet të ketë votë për Vjosa Osmanin për presidente.

“Nëse më pyet personalisht për një emër të përveçshëm, LDK-ja duhet me pas votë sepse ja jep së pari shtetit presidenten, nën dy ia jep një njeriu që është rritë është ndërtu dhe politikisht është pjek në LDK”, tha Haziri në Click të RTV21.

Haziri theksoi se Osmani është fituesja më e madhe e këtyre zgjedhjeve.

/rtklive.com

LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN

LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN

Zyrtari i LDK-së, Lutfi Haziri ka thënë se vota për presidentin e Kosovës po diskutohet në organet e partisë.

Megjithatë, ai është shprehur hapur se nëse pyetet personalisht ai për një emër të përveçëm, LDK duhet të ketë votë për Vjosa Osmanin për presidente.

“Nëse më pyet personalisht për një emër të përveçshëm, LDK-ja duhet me pas votë sepse ja jep së pari shtetit presidenten, nën dy ia jep një njeriu që është rritë është ndërtu dhe politikisht është pjek në LDK”, tha Haziri në Click të RTV21.

Haziri theksoi se Osmani është fituesja më e madhe e këtyre zgjedhjeve.

/rtklive.com

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 18
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 19
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 20
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 21
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 22
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 23
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 24
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 25
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 26
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 21
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 28
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 29
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 30
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 31
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 32
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 33
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci
LUTFI HAZIRI: NËSE MË PYET MUA, LDK-JA DUHET ME PASË VOTË PËR VJOSA OSMANIN 34

Arber Shabanaj - Shkrimtar |Schriftsteller | WriterArber Shabanaj – Shkrimtar

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle. Anders als in vielen anderen europäischen Ländern wird das Fernsehen vom weitaus größten Teil der albanischen Bevölkerung als Hauptinformationsquelle für aktuelle Nachrichten genutzt. In den meisten europäischen Ländern erfüllen diese Funktion in der Regel Tageszeitungen.

Die Auswahl an Fernseh- und Radiosendern hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert. Neben den Angeboten der staatlichen Radio- und Fernsehsender haben sich eine Reihe von privaten Anbietern etablieren können. Viele der privaten Sender richten sich dabei mit ihrem Programm vor allem an junge Zuschauer. Zum Beispiel mit separaten Musiksendern. Neben den albanischen Rundfunkanstalten können die meisten Albaner auch auf das Angebot der kosovarischen Rundfunkanstalten zugreifen.

Ähnlich wie das albanische Angebot um fasst das kosovarische Senderangebot neben staatlichen Sendern auch private Anbieter. Sowohl bei den albanischen als auch bei den kosovarischen Sendeanstalten handelt es sich um noch sehr junge Institutionen, die zum größten Teil Ende der neunziger Jahre entstanden sind. Das Angebot umfasst dabei Nachrichtensendungen, Musiksendungen und Realityshows. Weitere Angebote sind Humor Shqip aber auch eingekaufte internationale Serien.

Eine der beliebtesten Sendungen im Bereich albanischer Humor (Humor Shqip) ist die Sendung „Portokalli“ und “Stupcat”. Sie wird bereits seit 1999 wöchentlich am Sonntagabend ausgestrahlt. Als Satire-Sendung werden Alltagsprobleme humoristisch dargestellt oder Politiker und Personen des öffentlichen Lebens satirisch nachgeahmt.

Innerhalb der albanischen Medienlandschaft spielt auch der Film eine wichtige Rolle. Verglichen mit vielen anderen, meistens aber auch deutlich größeren, Ländern ist die albanische Filmgeschichte relativ jung. Ihre Wurzeln liegen zu einem sehr großen Teil in der Zeit unmittelbar nach dem Ende des zweiten Weltkrieges.

Anfang der fünfziger Jahre wurde das albanische Filminstitut in Tirana gegründet, das kurz darauf in Kinostudio Shqipëria e re (Neues Albanien) umbenannt wurde. Erste Filma Shqip (albanische Filme) wurden vor allem von russischen Regisseuren gedreht. Auch in den folgenden Jahren war die albanische Filmproduktion sehr stark vom russischen Film beeinflusst.

Zu Spitzenzeiten wurden jährlich bis zu 14 albanische Filme im Kinostudio Shqipëria e re und darüber hinaus auch weitere Filme in weniger bekannten Filmstudios produziert. Mit dem Ende der Sowjetunion ging auch ein starker Rückgang der albanischen Filmproduktion einher. Im Kinostudio Shqipëria e re werden heute zum Beispiel keine Filme mehr produziert.

Das bedeutet jedoch nicht, dass keine Filme mehr in Albanien produziert werden. Die Zahl der produzierten Filme ist zwar deutlich zurückgegangen, Filme werden aber nach wie vor in regelmäßigen Abständen veröffentlicht. Eine wichtige Rolle spielt dabei immer noch Tirana, wo zum Beispiel jährlich ein Filmfestival für Dokumentar- und Kurzfilme stattfindet. Neben internationalen Beiträgen werden regelmäßig auch Filme aus Albanien und dem Kosovo ausgezeichnet.

Musik spielt in Albanien und Kosovo traditionell eine sehr große Rolle. Bis heute ist sie stark mit einer nach wie vor sehr lebendigen Folklore verbunden. Große Feste wie zum Beispiel Hochzeiten oder Volksfeste sind ohne Gesang, Musik und traditionellen Tanz kaum vorstellbar.Ein weiterer wichtiger Bestandteil der Folklore ist dabei neben dem Tanz und der Musik auch das Trachtentum. Immer wieder werden im ganzen Land verschiedene Feste und Festivals für traditionelle Musik veranstaltet.Neben der traditionellen Musik spielt in Albanien und Kosovo aber auch die moderne Musik eine wichtige Rolle. Zu deren Verbreitung werden ebenfalls Festivals organisiert. Eines der bedeutendsten, das „Festival i Këngës“, wird bereits seit 1961 jährlich in Tirana veranstaltet. Darüber hinaus wird die moderne albanische Musik hauptsächlich über Radio Shqip und Musiksender im Fernsehen verbreitet.

KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re

KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re

Kuvendi-i-Kosoves

Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve ka certifikuar rezultatet e zgjedhjeve të 14 shkurtit, të shtunën.

Nga zgjedhjet fituese ka dalë Lëvizja Vetëvendosja me 50.28 % të votave. E dyta renditet PDK-ja me 17 %. LDK-ja me 12.73 % renditet partia e tretë. AAK-ja fitoi 7.12%. Lista Srpska ka fituar 10 vendet e rezervuara në parlamentin e Kosovës, ndërsa 10 vende u takojnë pakicave jo serbe.

Sipas renditjes së vendeve në parlament, Lëvizja Vetëvendosja ka siguruar 58 deputetë. Partia Demokratike e Kosovës 19 deputetë. Lidhja Demokratike e Kosovës 15 deputetë, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës 8 deputetë. Lista Srpska ka siguruar 10 vendet e rezervuara për ta, ndërsa 10 deputetë janë siguruar nga radhët e pakicave jo serbe.

/koha.net

Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re të Kuvendit të Kosovës:

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 40
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 41
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 42
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 43
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 44
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 45
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 46
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 47
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 48
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 49
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 50
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 51
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 52
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 53
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 54
KOSOVË: Këta janë 120 deputetët e legjislaturës së re 55
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci

Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së

Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së

Ai ka pohuar që kanë proceduar më shumë se 170 mijë aplikacione të votuesve

“I kemi proceduar më shumë se 170 mijë aplikacione të votuesve, por ne jemi bazuar në të dhënat që i kanë shënuar. Mund të ketë lëshime rrugës, por i kemi pasë katër procese deri te verifikimi. Kemi printuar rreth 1 milion fleta për gjithë këta votues. Hapi i dytë ka qenë regjistrimi dhe pastaj verifikimi. Kështu që, do t’i rishikojmë dhe aty ku mund të korrigjojmë në bazë të ligjit”, tha ai.

Votimi nga diaspora ka filluar ditën e djeshme, 2 shkurt.

Në mbledhjen e KQZ-së, përfaqësuesi i Vetëvendosjes, Alim Rama ka përmendur vështirësitë për të shkuar në veri.

Ai ka thënë se komisionerët po ndihen të frikësuar për të shkuar atje.

Ndërsa, pas kësaj deklarate ka reaguar anëtari i LDK-së në KQZ, Sami Hamiti.

Ai ka thënë se trimërinë nuk ta jep askush.

Kaq fletëvotime do të shtypen për ditën e zgjedhjeve

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve do të shtyp më pak fletëvotime se numri i përgjithshëm i votuesve. Kjo është një̈ praktikë e ndjekur edhe në proceset e kaluara zgjedhore.

Vendimi është miratuar në mbledhjen e KQZ-së.

Bazuar në Listën Përfundimtare të Votuesve, votues me të drejtë vote për këto zgjedhje janë 1 milion 794 mijë e 862 votues, ndërsa do të shtypen 1 milion e 617 mijë e 200 fletëvotime përfshirë fletëvotimet rezervë. Rrjedhimisht i bie që do të shtypen 177 mijë e 662 fletëvotime më pak se votues apo në përqindje 9,89 % më pak.

KQZ-ja ka edhe akreditimin e disa vëzhgueseve nga OJQ të ndryshme.

Kurteshi tregon problemet me të cilat po ballafaqohen votuesit jashtë vendit

Sami Kurteshi nga radhët VV-së në mbledhjen e KQZ-së, ka ngritur disa shqetësime që sipas tij po ballafaqohen votuesit nga jashtë vendit.

Ai ka thënë se ka marrë disa mesazhe ku anëtarë të një familje kanë aplikuar, por nuk janë të gjithë në listën e votueseve.

Ai po ashtu ka përmendur edhe raste ku të dhënat personale janë ngatërruar.

Kurteshi tutje ka propozuar që këto raste teknike të adresohen tek një Email zyrtar i KQZ-së.

Dakaj tha që ata duhet të votojnë dhe mos të humbin kohë.

Në anën tjetër Alim Rama tha që duhet të shtyhet afati pak i votuesve nga diaspora.

“Duhet të jemi të barabartë për  të gjithë votuesit, dhe tu zgjatet afati” tha Rama. /botasot.info

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 56
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 57
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 58
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 59
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 60
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 61
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 62
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 63
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 64
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 65
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 60
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 61
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 63
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 62
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 65
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 59
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 72
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 73
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 74
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 75
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 76
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 77
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci
Mbledhja e KQZ-së, përplasje mes VV-së dhe LDK-së 78

Arber Shabanaj - Shkrimtar |Schriftsteller | WriterArber Shabanaj – Shkrimtar

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle. Anders als in vielen anderen europäischen Ländern wird das Fernsehen vom weitaus größten Teil der albanischen Bevölkerung als Hauptinformationsquelle für aktuelle Nachrichten genutzt. In den meisten europäischen Ländern erfüllen diese Funktion in der Regel Tageszeitungen.

Die Auswahl an Fernseh- und Radiosendern hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert. Neben den Angeboten der staatlichen Radio- und Fernsehsender haben sich eine Reihe von privaten Anbietern etablieren können. Viele der privaten Sender richten sich dabei mit ihrem Programm vor allem an junge Zuschauer. Zum Beispiel mit separaten Musiksendern. Neben den albanischen Rundfunkanstalten können die meisten Albaner auch auf das Angebot der kosovarischen Rundfunkanstalten zugreifen.

Ähnlich wie das albanische Angebot um fasst das kosovarische Senderangebot neben staatlichen Sendern auch private Anbieter. Sowohl bei den albanischen als auch bei den kosovarischen Sendeanstalten handelt es sich um noch sehr junge Institutionen, die zum größten Teil Ende der neunziger Jahre entstanden sind. Das Angebot umfasst dabei Nachrichtensendungen, Musiksendungen und Realityshows. Weitere Angebote sind Humor Shqip aber auch eingekaufte internationale Serien.

Eine der beliebtesten Sendungen im Bereich albanischer Humor (Humor Shqip) ist die Sendung „Portokalli“ und “Stupcat”. Sie wird bereits seit 1999 wöchentlich am Sonntagabend ausgestrahlt. Als Satire-Sendung werden Alltagsprobleme humoristisch dargestellt oder Politiker und Personen des öffentlichen Lebens satirisch nachgeahmt.

Innerhalb der albanischen Medienlandschaft spielt auch der Film eine wichtige Rolle. Verglichen mit vielen anderen, meistens aber auch deutlich größeren, Ländern ist die albanische Filmgeschichte relativ jung. Ihre Wurzeln liegen zu einem sehr großen Teil in der Zeit unmittelbar nach dem Ende des zweiten Weltkrieges.

Anfang der fünfziger Jahre wurde das albanische Filminstitut in Tirana gegründet, das kurz darauf in Kinostudio Shqipëria e re (Neues Albanien) umbenannt wurde. Erste Filma Shqip (albanische Filme) wurden vor allem von russischen Regisseuren gedreht. Auch in den folgenden Jahren war die albanische Filmproduktion sehr stark vom russischen Film beeinflusst.

Zu Spitzenzeiten wurden jährlich bis zu 14 albanische Filme im Kinostudio Shqipëria e re und darüber hinaus auch weitere Filme in weniger bekannten Filmstudios produziert. Mit dem Ende der Sowjetunion ging auch ein starker Rückgang der albanischen Filmproduktion einher. Im Kinostudio Shqipëria e re werden heute zum Beispiel keine Filme mehr produziert.

Das bedeutet jedoch nicht, dass keine Filme mehr in Albanien produziert werden. Die Zahl der produzierten Filme ist zwar deutlich zurückgegangen, Filme werden aber nach wie vor in regelmäßigen Abständen veröffentlicht. Eine wichtige Rolle spielt dabei immer noch Tirana, wo zum Beispiel jährlich ein Filmfestival für Dokumentar- und Kurzfilme stattfindet. Neben internationalen Beiträgen werden regelmäßig auch Filme aus Albanien und dem Kosovo ausgezeichnet.

Musik spielt in Albanien und Kosovo traditionell eine sehr große Rolle. Bis heute ist sie stark mit einer nach wie vor sehr lebendigen Folklore verbunden. Große Feste wie zum Beispiel Hochzeiten oder Volksfeste sind ohne Gesang, Musik und traditionellen Tanz kaum vorstellbar.Ein weiterer wichtiger Bestandteil der Folklore ist dabei neben dem Tanz und der Musik auch das Trachtentum. Immer wieder werden im ganzen Land verschiedene Feste und Festivals für traditionelle Musik veranstaltet.Neben der traditionellen Musik spielt in Albanien und Kosovo aber auch die moderne Musik eine wichtige Rolle. Zu deren Verbreitung werden ebenfalls Festivals organisiert. Eines der bedeutendsten, das „Festival i Këngës“, wird bereits seit 1961 jährlich in Tirana veranstaltet. Darüber hinaus wird die moderne albanische Musik hauptsächlich über Radio Shqip und Musiksender im Fernsehen verbreitet.

Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë!

Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë!

Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje! Albin Kurti në një bashkëbisedim virtual me redaktorët e revistës politike të Oksfordit ka folur lidhur me bashkimin me Shqipërinë. Kurti është shprehur se Kosova duhet ta ketë të drejtën e referendumit dhe se Kosova nuk do të shkaktojë luftë të tretë ballkanike në mënyrë që të ndodhë bashkimi me Shqipërinë.

“Kushtetuta e Kosovës thotë që Kosova nuk mund të bashkohet me ndonjë shtet tjetër, përcjell Gazeta Express. – Serbët, boshnjakët e të tjerë janë qytetarë të Kosovës, por kur Serbia dëshiron të ndërhyjë në punët e brendshme të Kosovës, atëherë Kosova është shtet i dobët për t’u konfrontuar me hegjemoninë e Serbisë. Serbia dëshiron që të krijojë Serbinë e Madhe pasi Beogradi u bën presion serbëve nëpër shtete të Ballkanit të mos integrohen.

Ne duam të kemi të drejtën e referendumit, ne nuk duam të shohim ndonjë formë të dhunës për tu bashkuar. Kosova duhet ta ketë të drejtën për referendum jo domosdo që të bashkohemi me Shqipërinë, por të kemi të drejtën e referendumit. Nëse bëhet në formë paqësore dhe demokratike atëherë po, bashkim me Shqipërinë dhe do ta respektojmë rezultatin por në asnjë mënyrë ne nuk do të nisim një luftë të tretë ballkanike në mënyrë që bashkohemi me Shqipërinë”, tha Kurti.

Ai ka folur edhe për shkarkimin e Agim Veliut dhe tentimin për shpallje të gjendjes së jashtëzakonshme nga ish-presidenti Thaçi.

“Në mars 2020, ne filluam me një mbyllje por ish-presidenti dëshironte të shpallte gjendje emergjente dhe ai dëshironte që të merrte kompetencat e drejtimit të shtetit në dorën e tij. Ai dëshironte fuqi për të shndërruar Kosovën nga Republikë Parlamentare në Republikë Presidenciale. Ai mendoi se është mbret, imagjino sikur Mbretëresha Elizabeta t’i bëjë thirrje policisë në Britani për të mos iu bindur urdhërave të kryeministrit Johnson”, tha Kurti.

Kandidati për kryeministër i VV-ssë tha se nuk është i gatshëm që të hyjë në dialog për të kompensuar Serbinë.

“Unë mendoj se ne duhet të jemi të sinqertë për të pasur një marrëveshje të qëndruar, ne duhet të bëjmë kërkesa ndaj njëra-tjetrës. Serbia ka disa kërkesa për Kosovën edhe ne gjithashtu dhe t’I vendosim në tavolinë kërkesat tona për të pasur një dialog të drejtë.

Ne duhet t’i rishikojmë 33 marrëveshjet paraprake me Serbinë, pra marrëveshjet nuk zbatohen. Duhet ta mbyllim atë kapitull në mënyrë që të vazhdojmë përpara.

Unë jam gati për të dëgjuar nevojat dhe kërkesat për serbët e Kosovës, ata janë bashkëqytetarë të mi, por më duhet të them që nuk jam gati për të hyrë në një projekt ku ne duhet të kompensojmë Serbinë për humbjet që i ka shkaktuar në Kosovë.

Lotët në fytyrën e Vuçiqit nuk janë lot të serbëvë të zakonshëm, por lot të Serbisë si shtet që e ka humbur Kosovën. Negociatat në dialog janë diçka ku njerëzit duhet të jenë përfitues, dhe jo politikanët. Ne duhet të ndihmojmë njerëzit”, tha Kurti. / SYRI.net

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 79
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 80
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 81
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 82
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 83
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 84
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 85
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 86
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 87
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 82
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 89
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 90
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 91
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 92
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 93
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 94
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 95

Arber Shabanaj - Shkrimtar |Schriftsteller | WriterArber Shabanaj – Shkrimtar

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle. Anders als in vielen anderen europäischen Ländern wird das Fernsehen vom weitaus größten Teil der albanischen Bevölkerung als Hauptinformationsquelle für aktuelle Nachrichten genutzt. In den meisten europäischen Ländern erfüllen diese Funktion in der Regel Tageszeitungen.

Die Auswahl an Fernseh- und Radiosendern hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert. Neben den Angeboten der staatlichen Radio- und Fernsehsender haben sich eine Reihe von privaten Anbietern etablieren können. Viele der privaten Sender richten sich dabei mit ihrem Programm vor allem an junge Zuschauer. Zum Beispiel mit separaten Musiksendern. Neben den albanischen Rundfunkanstalten können die meisten Albaner auch auf das Angebot der kosovarischen Rundfunkanstalten zugreifen.

Ähnlich wie das albanische Angebot um fasst das kosovarische Senderangebot neben staatlichen Sendern auch private Anbieter. Sowohl bei den albanischen als auch bei den kosovarischen Sendeanstalten handelt es sich um noch sehr junge Institutionen, die zum größten Teil Ende der neunziger Jahre entstanden sind. Das Angebot umfasst dabei Nachrichtensendungen, Musiksendungen und Realityshows. Weitere Angebote sind Humor Shqip aber auch eingekaufte internationale Serien.

Eine der beliebtesten Sendungen im Bereich albanischer Humor (Humor Shqip) ist die Sendung „Portokalli“ und “Stupcat”. Sie wird bereits seit 1999 wöchentlich am Sonntagabend ausgestrahlt. Als Satire-Sendung werden Alltagsprobleme humoristisch dargestellt oder Politiker und Personen des öffentlichen Lebens satirisch nachgeahmt.

Innerhalb der albanischen Medienlandschaft spielt auch der Film eine wichtige Rolle. Verglichen mit vielen anderen, meistens aber auch deutlich größeren, Ländern ist die albanische Filmgeschichte relativ jung. Ihre Wurzeln liegen zu einem sehr großen Teil in der Zeit unmittelbar nach dem Ende des zweiten Weltkrieges.

Anfang der fünfziger Jahre wurde das albanische Filminstitut in Tirana gegründet, das kurz darauf in Kinostudio Shqipëria e re (Neues Albanien) umbenannt wurde. Erste Filma Shqip (albanische Filme) wurden vor allem von russischen Regisseuren gedreht. Auch in den folgenden Jahren war die albanische Filmproduktion sehr stark vom russischen Film beeinflusst.

Zu Spitzenzeiten wurden jährlich bis zu 14 albanische Filme im Kinostudio Shqipëria e re und darüber hinaus auch weitere Filme in weniger bekannten Filmstudios produziert. Mit dem Ende der Sowjetunion ging auch ein starker Rückgang der albanischen Filmproduktion einher. Im Kinostudio Shqipëria e re werden heute zum Beispiel keine Filme mehr produziert.

Das bedeutet jedoch nicht, dass keine Filme mehr in Albanien produziert werden. Die Zahl der produzierten Filme ist zwar deutlich zurückgegangen, Filme werden aber nach wie vor in regelmäßigen Abständen veröffentlicht. Eine wichtige Rolle spielt dabei immer noch Tirana, wo zum Beispiel jährlich ein Filmfestival für Dokumentar- und Kurzfilme stattfindet. Neben internationalen Beiträgen werden regelmäßig auch Filme aus Albanien und dem Kosovo ausgezeichnet.

Musik spielt in Albanien und Kosovo traditionell eine sehr große Rolle. Bis heute ist sie stark mit einer nach wie vor sehr lebendigen Folklore verbunden. Große Feste wie zum Beispiel Hochzeiten oder Volksfeste sind ohne Gesang, Musik und traditionellen Tanz kaum vorstellbar.Ein weiterer wichtiger Bestandteil der Folklore ist dabei neben dem Tanz und der Musik auch das Trachtentum. Immer wieder werden im ganzen Land verschiedene Feste und Festivals für traditionelle Musik veranstaltet.Neben der traditionellen Musik spielt in Albanien und Kosovo aber auch die moderne Musik eine wichtige Rolle. Zu deren Verbreitung werden ebenfalls Festivals organisiert. Eines der bedeutendsten, das „Festival i Këngës“, wird bereits seit 1961 jährlich in Tirana veranstaltet. Darüber hinaus wird die moderne albanische Musik hauptsächlich über Radio Shqip und Musiksender im Fernsehen verbreitet.