Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë!

Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje! Albin Kurti në një bashkëbisedim virtual me redaktorët e revistës politike të Oksfordit ka folur lidhur me bashkimin me Shqipërinë. Kurti është shprehur se Kosova duhet ta ketë të drejtën e referendumit dhe se Kosova nuk do të shkaktojë luftë të tretë ballkanike në mënyrë që të ndodhë bashkimi me Shqipërinë.

“Kushtetuta e Kosovës thotë që Kosova nuk mund të bashkohet me ndonjë shtet tjetër, përcjell Gazeta Express. – Serbët, boshnjakët e të tjerë janë qytetarë të Kosovës, por kur Serbia dëshiron të ndërhyjë në punët e brendshme të Kosovës, atëherë Kosova është shtet i dobët për t’u konfrontuar me hegjemoninë e Serbisë. Serbia dëshiron që të krijojë Serbinë e Madhe pasi Beogradi u bën presion serbëve nëpër shtete të Ballkanit të mos integrohen.

Ne duam të kemi të drejtën e referendumit, ne nuk duam të shohim ndonjë formë të dhunës për tu bashkuar. Kosova duhet ta ketë të drejtën për referendum jo domosdo që të bashkohemi me Shqipërinë, por të kemi të drejtën e referendumit. Nëse bëhet në formë paqësore dhe demokratike atëherë po, bashkim me Shqipërinë dhe do ta respektojmë rezultatin por në asnjë mënyrë ne nuk do të nisim një luftë të tretë ballkanike në mënyrë që bashkohemi me Shqipërinë”, tha Kurti.

Ai ka folur edhe për shkarkimin e Agim Veliut dhe tentimin për shpallje të gjendjes së jashtëzakonshme nga ish-presidenti Thaçi.

“Në mars 2020, ne filluam me një mbyllje por ish-presidenti dëshironte të shpallte gjendje emergjente dhe ai dëshironte që të merrte kompetencat e drejtimit të shtetit në dorën e tij. Ai dëshironte fuqi për të shndërruar Kosovën nga Republikë Parlamentare në Republikë Presidenciale. Ai mendoi se është mbret, imagjino sikur Mbretëresha Elizabeta t’i bëjë thirrje policisë në Britani për të mos iu bindur urdhërave të kryeministrit Johnson”, tha Kurti.

Kandidati për kryeministër i VV-ssë tha se nuk është i gatshëm që të hyjë në dialog për të kompensuar Serbinë.

“Unë mendoj se ne duhet të jemi të sinqertë për të pasur një marrëveshje të qëndruar, ne duhet të bëjmë kërkesa ndaj njëra-tjetrës. Serbia ka disa kërkesa për Kosovën edhe ne gjithashtu dhe t’I vendosim në tavolinë kërkesat tona për të pasur një dialog të drejtë.

Ne duhet t’i rishikojmë 33 marrëveshjet paraprake me Serbinë, pra marrëveshjet nuk zbatohen. Duhet ta mbyllim atë kapitull në mënyrë që të vazhdojmë përpara.

Unë jam gati për të dëgjuar nevojat dhe kërkesat për serbët e Kosovës, ata janë bashkëqytetarë të mi, por më duhet të them që nuk jam gati për të hyrë në një projekt ku ne duhet të kompensojmë Serbinë për humbjet që i ka shkaktuar në Kosovë.

Lotët në fytyrën e Vuçiqit nuk janë lot të serbëvë të zakonshëm, por lot të Serbisë si shtet që e ka humbur Kosovën. Negociatat në dialog janë diçka ku njerëzit duhet të jenë përfitues, dhe jo politikanët. Ne duhet të ndihmojmë njerëzit”, tha Kurti. / SYRI.net

Debate-Politike-Debat-Plus-Presing-Disku
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 1
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 2
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 3
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 4
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 5
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 6
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 7
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 8
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 9
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 4
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 11
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 12
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 13
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 14
Sport-Video
Filmi-Kodi-i-Jetes
Rubikon-Adriatik-Kelmendi
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 15
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 16
Shoqata-Firdeus-Elvis-Naci
Albin Kurti: Në asnjë mënyrë nuk nisim luftë të tretë ballkanike që të bashkohemi me Shqipërinë! 17

Arber Shabanaj - Shkrimtar |Schriftsteller | WriterArber Shabanaj – Shkrimtar

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle

Das Fernsehen spielt im Leben vieler Albaner eine besonders wichtige Rolle. Anders als in vielen anderen europäischen Ländern wird das Fernsehen vom weitaus größten Teil der albanischen Bevölkerung als Hauptinformationsquelle für aktuelle Nachrichten genutzt. In den meisten europäischen Ländern erfüllen diese Funktion in der Regel Tageszeitungen.

Die Auswahl an Fernseh- und Radiosendern hat sich in den letzten Jahren stark vergrößert. Neben den Angeboten der staatlichen Radio- und Fernsehsender haben sich eine Reihe von privaten Anbietern etablieren können. Viele der privaten Sender richten sich dabei mit ihrem Programm vor allem an junge Zuschauer. Zum Beispiel mit separaten Musiksendern. Neben den albanischen Rundfunkanstalten können die meisten Albaner auch auf das Angebot der kosovarischen Rundfunkanstalten zugreifen.

Ähnlich wie das albanische Angebot um fasst das kosovarische Senderangebot neben staatlichen Sendern auch private Anbieter. Sowohl bei den albanischen als auch bei den kosovarischen Sendeanstalten handelt es sich um noch sehr junge Institutionen, die zum größten Teil Ende der neunziger Jahre entstanden sind. Das Angebot umfasst dabei Nachrichtensendungen, Musiksendungen und Realityshows. Weitere Angebote sind Humor Shqip aber auch eingekaufte internationale Serien.

Eine der beliebtesten Sendungen im Bereich albanischer Humor (Humor Shqip) ist die Sendung „Portokalli“ und “Stupcat”. Sie wird bereits seit 1999 wöchentlich am Sonntagabend ausgestrahlt. Als Satire-Sendung werden Alltagsprobleme humoristisch dargestellt oder Politiker und Personen des öffentlichen Lebens satirisch nachgeahmt.

Innerhalb der albanischen Medienlandschaft spielt auch der Film eine wichtige Rolle. Verglichen mit vielen anderen, meistens aber auch deutlich größeren, Ländern ist die albanische Filmgeschichte relativ jung. Ihre Wurzeln liegen zu einem sehr großen Teil in der Zeit unmittelbar nach dem Ende des zweiten Weltkrieges.

Anfang der fünfziger Jahre wurde das albanische Filminstitut in Tirana gegründet, das kurz darauf in Kinostudio Shqipëria e re (Neues Albanien) umbenannt wurde. Erste Filma Shqip (albanische Filme) wurden vor allem von russischen Regisseuren gedreht. Auch in den folgenden Jahren war die albanische Filmproduktion sehr stark vom russischen Film beeinflusst.

Zu Spitzenzeiten wurden jährlich bis zu 14 albanische Filme im Kinostudio Shqipëria e re und darüber hinaus auch weitere Filme in weniger bekannten Filmstudios produziert. Mit dem Ende der Sowjetunion ging auch ein starker Rückgang der albanischen Filmproduktion einher. Im Kinostudio Shqipëria e re werden heute zum Beispiel keine Filme mehr produziert.

Das bedeutet jedoch nicht, dass keine Filme mehr in Albanien produziert werden. Die Zahl der produzierten Filme ist zwar deutlich zurückgegangen, Filme werden aber nach wie vor in regelmäßigen Abständen veröffentlicht. Eine wichtige Rolle spielt dabei immer noch Tirana, wo zum Beispiel jährlich ein Filmfestival für Dokumentar- und Kurzfilme stattfindet. Neben internationalen Beiträgen werden regelmäßig auch Filme aus Albanien und dem Kosovo ausgezeichnet.

Musik spielt in Albanien und Kosovo traditionell eine sehr große Rolle. Bis heute ist sie stark mit einer nach wie vor sehr lebendigen Folklore verbunden. Große Feste wie zum Beispiel Hochzeiten oder Volksfeste sind ohne Gesang, Musik und traditionellen Tanz kaum vorstellbar.Ein weiterer wichtiger Bestandteil der Folklore ist dabei neben dem Tanz und der Musik auch das Trachtentum. Immer wieder werden im ganzen Land verschiedene Feste und Festivals für traditionelle Musik veranstaltet.Neben der traditionellen Musik spielt in Albanien und Kosovo aber auch die moderne Musik eine wichtige Rolle. Zu deren Verbreitung werden ebenfalls Festivals organisiert. Eines der bedeutendsten, das „Festival i Këngës“, wird bereits seit 1961 jährlich in Tirana veranstaltet. Darüber hinaus wird die moderne albanische Musik hauptsächlich über Radio Shqip und Musiksender im Fernsehen verbreitet.

Lexo me shume nga kjo kategori…