Në Skenderaj hapet fabrika e panxhar sheqerit

Britania e Madhe do të investojë 27 milion euro në qytetin e Skenderajt në një fabrik për procedimin e panxhar sheqerit. 

Përmes një komunikate Komuna e Skenderajt ka njoftuar se të mërkurën më 24 qershor Ambasadori Britanik Ruairi O’Connell do ta vizitojë Skenderajn ku do të njoftohet për së afërmi.

“Të mërkurën, 24 Qershor, nga ora 9:00, Ambasadori Britanik Ruairi O’Connell do të vizitojë Komunën e Skenderaj dhe do të takojë Zëvendës Kryetarin e Komunës, Fadil Nura.

Ambasadori do të jetë i shoqëruar nga përfaqësuesit e kompanisë “DarkStar” dhe do të ketë kënaqësinë të njoftojë për investimin e ri Britanik në Kosovë. “DarkStar” do të fillojë një biznes të ri në Skenderaj, do të ndërtojë fabrikën për procesimin e panxhar sheqerit, ndërtimi i cilit do të zgjas 8 muaj.

Investimi i ri Britanik në Kosovë do të kapë vlerën prej afro 27 million euro. Ky biznes do të punësojë 400 punëtorë dhe në mënyrë indirekte do të punësojë disa mijëra bujq në regjionin e Drenicës”, thuhet në komunikatën e Komunës së Skenderajt. / Reporteri

Partitë në pushtet harruan ‘Fondin e Punësimit’, premtuar në fushatë

Ishte premtimi kryesorë që patën në fushatën parazgjedhore edhe Hashim Thaçi por edhe Isa Mustafa. Thaçi madje tha se me krijimin e një “Fondi për Punësim” do të investohen rreth 500 milion euro në Bujqësi dhe të krijohen mbi 50 mijë vende të reja pune.

Ky bum ekonomik u përmend gjatë gjithë fushatës parazgjedhore, e deri më tani ky fond ka mbetur vetëm premtim.

Si PDK e po ashtu edhe LDK që tani kanë pushtetin nuk kanë bërë ndonjë lëvizje rreth këtij “Fondi të Punësimit”.

Ky fond mendohej të arrihej përmes fondeve të privatizimit, por krejt kjo nuk po realizohet pa u formuar bordi i Agjencionit Kosovar të Privatizimit (AKP).

Me formimin e bordit një pjesë e këtyre mjeteve mund të përdoren për zhvillimin ekonomik të vendit por jo të gjitha në tërësi që përllogaritet të jenë mbi 500 milion euro.

Pengesa kryesore për ti përdorë një pjesë të madhe të mjeteve nga shitja është procesi i papërfunduar i likuidimit të ndërmarrjeve.

Ndryshe dy partitë në pushte gjatë fushatës parazgjedhore kishin premtuar krijimin e vendeve të reja të punës dhe zhvillim ekonomik duke u bazuar në kthimin e mjeteve të lartpërmendura.

Ndërsa mjetet e trustit pensional aktualisht përmes letrave me vlerë financohet buxheti i shtetit. Ministri i Financave Avdullah Hoti ka thënë se mjetet e trustit janë kursime të qytetarëve dhe si të tilla përmes letrave me vlerë shfrytëzohen në ekonomin e vendit.

“Nuk janë para publike, nuk janë para të shtetit të Kosovës, të qeverisë së Kosovës, janë mjetet që ne qytetarët i detyrojmë të kursejnë nga të ardhurat e tyre…Trusti pensional është akteri kryesor i tregut me letra me vlerë. Ne brenda vitit i grisim i marrim praj tregut financiar në Kosovë rreth 100 milion euro në letra me vlerë me të cilat e financojmë buxhetin. Një pjesë e madhe e këtyre letrave me vlerë i blen trusti pensional në njëfarë mënyre ne po i fusim ato mjete në ekonomi. Normalisht ka hapësirë ende të rritet pjesëmarrja e trustit pensional në tregun financiar duke blerë më shumë letra me vlerë”, ka thënë Hoti.

Ndërsa mjetet e privatizimit sipas Hotit, janë mjete publike por që pa u konsoliduar bordi nuk mund të shfrytëzohen.

“Mjetet e AKP-së të privatizimit ato janë para publike në momentin që kryhen kërkesat e punëtorëve potencial ato mjete vijnë në buxhetin e shtetit dhe përdoren për projekte zhvillimore. Ne i kemi bërë të qartë edhe në program qeverisës se do të krijojmë një fond zhvillimor edhe me mjete të qeverisë edhe të privatizimit për të financuar projekte kapitale… Unë po besoj që shpejt themelohet bordi konstituohet bordi i AKP-së dhe një pjesë e mjeteve mund të shpenzohet menjëherë mund të vijnë menjëherë në buxhetin e Kosovës për të përmbush bilancin bankar”, ka thënë Hoti.

Sipas tij, vendimet e para të bordit mund të jenë për të kthyer ato mjete në qeveri janë mjete prej ndërmarrjeve që janë privatizuar për të cilat janë kryer të gjitha procedurat sa i përket përmbushjes së kërkesave të kreditorëve të agjencionit.

Visar Hapçiu, nga Oda Ekonomike Amerikane, ka thënë se duhet të ketë projekte në mënyrë që ato mjete të shfrytëzohen.

“Na i shohim si mundësi të mirë këtë propozimin që është dhënë kryesisht gjatë fushatës politike që jepte një numër i madh i partive, megjithatë duhet me pas kujdes se si duhet të menaxhohet një fond i mundshëm . Qysh dihet fondet e trustit janë fonde të kursimeve pensionale të individëve dhe duhet të jetë mënyrë shumë e kujdesshme se si duhet të përdoreshin ato…Për fondet e privatizimit që do të ishte një mundësi e mirë që të ktheheshin në vend dhe të përdoreshin për projekte, mirëpo jo për projekte afat shkurta që nuk do të kishin ndonjë efekt multiplikativ , por për projekte që do të mundësonin një rritje dhe mandej ato që do të kishin efekte më të mëdha se sa edhe vetë investimi i atyre fondeve”, ka thënë ai.

Po ashtu edhe Agim Shahini, kryetar i Aleancës Kosovare të Biznesit, (AKB), ka thënë se nuk është bërë asgjë deri më tani për ti kthyer këto para.

“Nga premtimet që i përkasin të kaluarës nga partitë politike se këto mjete do të kthehen në tregun tonë të Kosovës dhe me këto mjete do të gjenerohen vendet e punës, kjo i përket vetëm së kaluarës. Për arsye se ende nuk ka ligj, ende nuk është iniciuar asnjë ligj për ti kthyer këto para në investime çoftë me iniciativa private apo ato publike. Prandaj sa më shpejtë të krijohet infrastruktura ligjore, sa më shpejtë të vijnë këto mjete në tregun e Kosovës”, ka thënë Shahini.

E për vlerën e mjeteve të privatizimit dhe trustit nuk ka folur asnjëri prej zyrtarëve të Bankës Qendrore, as ata nga Agjencia Kosovare e Privatizimit e po ashtu përgjigje nuk kanë dhënë as zyrtarët e Trustit Pensional. (KosovaPress)

Kriza greke: Fotografia që tregon dhimbjen e kombit që po bie (Foto)

Kjo fotografi vlen rreth 317 miliardë fjalë në Greqi. Kjo është shuma që qeveria e këtij vendi i ka borxh, dhe sigurisht se kjo shumë do të rritet edhe më tepër nëse nuk dakordohen për ndonjë plan të ri gjatë ditëve të ardhshme.

Para se gjithash nuk keni nevojë të jeni ekspertë i këtyre lojërave siç është ministri grek i financave Yanis Varoufakis, për ta kuptuar se nuk është diçka e mirë nëse ai ulë kokën në mes të sallës së parlamentit grek, shkruan The Independent, transmeton lajmi.net.

Por shumicës së qytetarëve të këtij vendi po u vije keq se si ministri Varoufakis po ndjehet.
Natyrisht se vitet ndryshojnë por jo edhe kriza greke. Ky shtet ka borxh më shumë se që mund ti paguaj, kështu që disa herë Evropa është detyruar të paguaj borxhet e saj.

Duket se Evropa është lodhur duke dhuruar para pa parë ndonjë rezultat nga grekët, siç janë pensionet, shkurtimet e shpenzimeve shtetërore dhe tkurrja e ekonomisë në 25 për qind. (lajmi.net)

Mustafa: Rrjeti 4G i Valës mbulon 75 për qind të territorit të Kosovës (Video)

Drejtori ekzekutiv i PTK-së, Agron Mustafa, në një intervistë për TV Dukagjini, ka thënë se projekti i shtrirjes së rrjetit të internetit 3G dhe 4G është tashmë i përfunduar.
Sipas tij, 75 për qind e viseve të banuara me qytetarë kanë mbulueshmëri me 4G, kurse 89 për qindme 3G. Me 4G do të mundësohet përdorimi edhe i Video Call HD në telefonat e mençur.

Ai tha që numri i përdoruesve të Valës çdo ditë është në rritje. Madje potencoi edhe interesimin e institucioneve që të jenë pjesë e saj.

Mustafa gjatë intervistës tha që Vala ka përgatitur një gamë të madhe të produkteve.

Produkti për të rinjtë N’trip, ka arritur numrin deri në 20 mijë përdoures aktiv në tërë Kosovën. Produketet për pushuesit gjatë sezonit të verës jashtë Kosovës, sipas Mustafës janë një mundësi e mirë për klientët e Valës. Me vetëm 8.99 euro ata mund të kenë 60 min bisedë, 500 sms si dhe 4 gigabajt internet.

Drejtori i PTK-së, ka bërë me dije që Vala është e produkt i Qeverisë së Kosovës, si dhe njëri nga kontribuesit më të mëdhenj të buxhetit të Kosovës, andaj sipas tij të gjitha institucionet publike do të duheshin të ishin përdorues të Valës.

“Mbulueshmëria e gjithë territorit me shërbime 4G, telefonia fixe, interneti dhe Iptv të jenë në një pako me çmim fix, do të jenë një nga planet e Valës për këtë vit”, ka potencuar Agron Mustafa. /TV Dukagjini/

Shqipëria, me çmimin më të lartë të energjisë në rajon

Shqipëria, me çmimin më të lartë të energjisë në rajon

Shqipëria ka çmimin më të lartë të energjisë elektrike në rajon, madje kalon dhe disa vende të Europës si Bulgaria dhe Islanda.

 Zyra për Statistika e Komisionit Evropian, Eurostat, ka publikuar statistikat e fundit për çmimin e energjisë elektrike. Në tabelën e Eurostat shihet se Shqipëria nuk është aspak e favorshme për çmimin e energjisë.

Kosova garanton çmimin më të ulët në Europë për qytetarët dhe bizneset të saj. Sipas Eurostat, në Kosovë paguhet mesatarisht 5.5 cent për kilovat/orë, ndërsa në Shqipëri paguhet mesatarisht 11.6 cent për kilovat/orë, raporton për lapsi.al gazetari Vincent Triest. Pavarësisht se Kosova është një vend që importon energji nga Shqipëria, ajo u mundëson qytetarëve të saj ta paguajnë dy herë më pak energjinë.

Kosova ndiqet nga Serbia me 6.1 cent për kilovat/orë, ndërsa pas Serbisë lista vazhdon me Maqedoninë me 6.76 për kilovat/orë, Bosnje Hercegovina me 7.9 kilovat/orë, Mali i Zi me 8.83 për kilovat/orë.

Përveç efekteve negative që barra e lartë financiarë sjell për konsumatorët shqiptarë, ky çmim ka efekte negative për kompanite private që operojnë në Shqipëri. Kostoja e lartë e energjisë elektrike e bën Shqipërinë më pak tërheqëse për investitorët e huaj. / RTKLive

ICERTIAS: IPKO, operatori më i mirë për të gjitha shërbimet

ICERTIAS: IPKO, operatori më i mirë për të gjitha shërbimet

Sipas hulumtimit të tregut nga kompania zvicerane ICERTIAS, IPKO është marka më e besueshme në tregun e telekomunikimit në Kosovë, për raportin cilësi dhe çmim.

Përdoruesit kosovar të shërbimeve të telekomunikimit e kanë zgjedhur IPKO-në si ofruesin e tyre të preferuar për telefoni mobile, internet në mobil, televizion kabllor digjital, si dhe internet me brez të gjerë, duke bërë që IPKO të fitojë medaljet e Best Buy Award në të gjitha kategoritë e shërbimeve, për raportin cilësi dhe çmim për vitet 2015 / 2016.

“Best Buy Award e konfirmon se IPKO ka standarde të larta të cilësisë së produkteve dhe shërbimeve të saj, ndërsa i ofron ato me çmimet më të volitshme të mundshme. Ne jemi të nderuar për besimin e konsumatorëve tanë, ndërsa mbesim të motivuar që ta udhëheqim tregun kosovar me produkte inovative dhe shërbime cilësore” ka thënë Robert Erzin, drejtor ekzekutiv në IPKO.

Këto rezultate janë nxjerrë nga sondazhi i parë i kërkimit i Best Buy Award në Kosovë, i cili u krye nga organizata zvicerane ICERTIAS. – International Certification Association GmbH. Organizata mat përvojat dhe përmbushjen e kërkesave të qytetarëve me raportin midis çmimit dhe cilësisë të produkteve dhe shërbimeve të tregtuara. Kërkimi u krye për Kosovën në muajin prill 2015.

Si pjesë e sondazhit të kërkimit të Best Buy Award, të anketuarit u pyetën se çfarë mendonin se përfaqësonte raportin më të mirë midis çmimit dhe cilësisë, specifikisht vlera më e mirë për paratë e tyre sipas përvojave të tyre personale me produkte ose kategori specifike shërbimi në tregun kosovar.

Kërkimi në Kosovë përfshinte 50 kategori të ndryshme ekonomike në sektorë të tillë si shitjet me pakicë, ushqimi, këpucët, veshjet, kozmetika, pajisjet elektroshtëpiake, telekomunikacionet dhe financa.

Juria e Best Buy Award janë vetë përdoruesit e shërbimeve dhe produkteve që ata i zgjedhin për t’i blerë. / RTKLive