Brezovica e re: 3 mijë vende pune, 100 milionë euro qarkullim në vit

Gazeta gjermane Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) prezanton planet për shndërrimin e Brezovicës në qendër të turizmit dimëror dhe veror, por vë në dyshim financimin e projektit nga kompania franceze
Qeveria e Kosovës dhe konsorciumi francez MDP Consulting – Compagnie des Alpes të martën pritet të nënshkruajnë kontratën për ndërtimin e resortit të Brezovicës.

Gazeta e njohur gjermane FAZ i ka kushtuar këtij synimi një tekst të gjatë, duke theksuar që në fillim se shumë kosovarë preferojnë të shkojnë për skijim në Maqedoni për shkak se infrastruktura e sporteve dimërore në Brezovicën e afërt është e papërshtatshme dhe jo e mirëmbajtur si duhet.

Por gjithçka mund të jetë ndryshe nëse realizohet plani për shndërrimin e Brezovicës në qendër të turizmit dimëror dhe veror. Tani, shkruan gazeta gjermane, prej nëntë teleferikëve shumica nuk punojnë; nuk punon as teleferiku i pistës kryesore në mbi 2,500 metra lartësi mbidetare. Teleferikët e tjerë punojnë herë pas here për shkak të ndërprerjes së rrymës dhe mirëmbajtjes së dobët.

E njëjta vlen edhe për hotelet, shumica e të cilëve janë ndërtuar në kohën e ish-Jugosllavisë.

“Në fund të viteve 70-të këtu është investuar shumë për ta përgatitur këtë trevë si alternativë për Lojërat Olimpike Dimërore të vitit 1984 në Sarajevë”, shkruan FAZ.

“Tani një konsorcium nën drejtimin francez synon të ndërtojë parkun më të rëndësishëm rekreativ në Europën Juglindore. Grupit i takon Compagnie des Alpes, një ndërmarrje gjysmështetërore, e cila vetë prezantohet si udhëheqëse në tregun botëror të mirëmbajtjes së terreneve të skijimit”, shkruan FAZ.

“Jemi duke planifikuar resortin më të madh në Ballkan, që do të punojë gjatë tërë vitit”, thotë Pascal Roux, shef i firmës konsultuese MDP nga Meylan afër Grenoble, e cila i prin konsorciumit.

“Dhe do të jetë në nivel të klasit botëror për familje dhe për profesionistë. Në fazën përfundimtare të realizimit, pistat do të jenë 100 kilometra të gjata, tani janë vetëm 16 kilometra. Së paku 20 teleferikë të rinj janë planifikuar. Deri në 15 mijë skiatorë mund të jenë në pista njëkohësisht, për 7,000 prej tyre do të ketë mundësi fjetjeje në hotele dhe vila”, raporton gazeta gjermane.

Sipas saj, investimi i përgjithshëm i palës franceze pritet të jetë 409 milionë euro. Planifikuesit vlerësojnë se ky resort turistik do të ketë qarkullim vjetor prej 100 milionë eurosh. Nga kjo pritet të përfitojnë edhe banorët e Kosovës, ku kuota e papunësisë është rreth 50 për qind.

Nëse gjithçka shkon mirë, në rajonin e Brezovicës llogaritet se do të hapen 3,000 vende pune, në rastin më të favorshëm gjatë gjithë vitit. Gjatë stinëve të nxehta, vizitorët pritet të joshen nga një park i madh me pishina të hapura dhe me staza për biçikleta.

Parku Kombëtar i Sharrit ka 3,400 hektarë dhe ofron përjetime në natyrë gjatë gjithë vitit. 260 hektarë gjenden në lartësi prej 900 deri në 2,500 metra lartë mbidetaere. Planifikuesit llogarisin me së paku 120 ditë skijimi, me borë artificiale madje mund të arrihen 150 ditë, deri në muajin prill. Sipas planifikuesve, në Brezovicë bie dyfish më shumë borë se në terrenet konkurrente në Maqedoni, Malin e Zi apo Serbi. Për suksesin e Brezovicës flet edhe pozita e mirë mes Prizrenit dhe Prishtinës, si dhe Shkupit, në Maqedoni. Rrugët deri te aeroportet e të dy kryeqyteteve janë 60 dhe 70 kilometra larg. Vizitorë nga 16 qytete mund të shkojnë në Prishtinë me avion për dy orë. Aeroporti i Prishtinës parashihet të ketë kapacitet për 4 milionë pasagjerë, por tani vetëm 1,6 milionë pasagjerë aterrojnë aty. Sipas Lorik Haxhiut, drejtor i konsorciumit lokal “Outdoor Kosovo”, kjo është arsyeja që edhe ndërmarrja Aéroports de Lyon merr pjesë në projektin për Brezovicën. Kjo ndërmarrje bashkë me Limak-Holding nga Turqia në vitin 2010 e ka marrë me koncesion aeroportin e Prishtinës për 20 vjet. /Reporteri.net

Përkundër planeve impresive, ende shumë pikëpyetje e shoqërojnë projektin për Brezovicën. Është ende plotësisht e paqartë se kush e financon atë. Planifikuesit shpresojnë se do të marrin kredi nga investitorët, bankat dhe institucionet qeveritare përgjegjëse për zhvillim. Lorik Haxhiu thotë për FAZ se donatorët mezi po presin për të investuar, por pas pak thotë: «Për fat të ke,q imazhi i Kosovës është i tmerrshëm. Nuk është e lehtë të gjenden investitorë». Një problem tjetër është se Brezovica gjendet në një komunë me shumicë serbe, në Shtërpcë, dhe planifikuesit duhet të marrin edhe mbështetjen e popullsisë lokale serbe, transmeton dialogplus këtë shkrim të gazetës gjermane.

Lexo me shume nga kjo kategori…