Zemra.com – Krimi që nuk hesht

Më në fund lëvizin gjërat në drejtim të identifikimit të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës së fundit. Në tetor, pritet të nisë procesi i identifikimit të viktimave.

Në këtë mënyrë, për pesë vitet e ardhshme do të kryhet procesi i identifikimit e të gjitha viktimave të dhunës seksuale që besohet të jenë me qindra dhe mijera. Gjatë muajit korrik, ekzekutivi i vendit do të pranojë projekt-rregulloren për shqyrtim dhe miratim, çka i hap rrugë hapjes së procesit të shumëpritur. RTK sjell formularin përmes të cilit do të bëhet identifikimi i viktimave.

Kjo është forma me anë të së cilës viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës do të përshkruajnë historitë e tyre. Plotësimi i këtij formulari të cilin e ka siguruar RTK, do t’i mundësojë çdo femre të dhunuar gjatë luftës që në fshehtësi të plotë, të dëshmojë historitë e tyre të dhimbshme në mënyrë me të lehtë.

Zemra.com - Krimi që nuk hesht 1

Në këtë formular, i cili është në fazën finale, është hequr kërkesa për dëshmitarë shtesë, të cilët do të vërtetonin historitë e çdo viktime. Aplikimi mund të bëhet në mënyrë individuale nëpërmjet OJQ-ve, online dhe duke u paraqitur në zyrat e sekretariatit të mbikëqyrura nga Ministria e Punës dhe e Mirëqenies sociale.

Procesi i identifikimit, i cili pritet të nisë në tremujorin e fundit të këtij viti do t`i mundësoj çdo viktime, fillimisht do të përshkruajë ngjarjen e më pas me dëshmi të tjera mjekësore do t’u mundësojë atyre marrjen më te lehtë të statusit të viktimës civile.

Ndërkohë ministri i Shëndetësisë njofton se tashmë janë duke punuar që këto viktima të përfshihen edhe në sigurimin shëndetësor.
Besim Kajtazi, drejtor i Zyrës Ligjore në kryeministri, i cili udhëheq grupin punues njofton se në këtë proces nuk është marrë si model asnjë nga format e vendeve rajonale dhe më gjerë. Kjo për shkak se ka pasur përvoja të papërshtatshme për zbatim në territorin e Kosovës.

Ky proces mbase do të hedhë dritë edhe mbi numrin e përafërt të viktimave të dhunës seksuale pasi deri më tani është raportuar për mijëra gra të dhunuara gjatë luftës. / RTKLive.com

Lexo me shume nga kjo kategori…