Regjistrimi i diasporës po vazhdon

Qytetarët e Kosovës që jetojnë jashtë vendit, gjatë muajve të verës kur vinë për pushime kanë mundësinë që të marrin pjesë në procesin e regjistrimit, proces ky i cili ka filluar kohë më parë.

Ministria e Diasporës në Qeverinë e Kosovës, gjatë kësaj kohe ka filluar një fushatë me anë të së cilës po informon këta të fundit për rëndësinë e regjistrimit të tyre.

Zëdhënësi i Ministrisë së Diasporës, Lorik Pustina në një prononcim për Radion Evropa e Lirë ka treguar për rrjedhën e kësaj fushate.

“E kemi parë të nevojshme që të zbatojmë një fushatë agresive në kohën kur bashkatdhetarët tanë janë në Kosovë, ashtu që t’ua shpjegojmë atyre rëndësinë e regjistrimit, benefitet që mund t’i kenë”.

“Mund të shihen në qytetet e Kosovës regjistrues të ndryshëm të identifikueshëm me logon e re me sloganin ‚Ti je pjesë e atdheut‘ që komunikojnë më bashkatdhetarët, i japin flet regjistrimet, i mbushin ato dhe pastaj i kthejnë në Ministri të Diasporës pastaj ato futen në databazë”, sqaron Pustina.

Qëllimi i regjistrimit është evidencimi i numrit të saktë të pjesëtarëve të diasporës dhe mërgatës, shtrirja e tyre gjeografike, struktura demografike, shtetet ku jeton dhe vepron diaspora e mërgata, si dhe regjistrimi i shoqatave dhe formave të tjera të organizimit të tyre.

Pjesë e këtij regjistrimi është çdo person që ka vendbanim apo vendqëndrim jashtë Republikës së Kosovës, që ka lindur ose ka prejardhje nga Kosova.

Regjistrimi i qytetarëve të Kosovës që jetojnë jashtë vendit, thotë Pustina, është një proces që po shkon mirë edhe përkundër një ngecje gjashtë mujore që ka qenë vitin e kaluar.

“Tani për tani ky proces është duke ecur shumë mirë, dhe ne jemi të befasuar me shifrat që po na vijë dhe shpresojmë se do të vazhdojë deri në vitin 2016, kur pritet edhe të përfundojë regjistrimi aktiv i mërgimtarëve tanë”, ka vlerësuar Pustina.

Regjistrimi i diasporës ishte konsideruar si një proces mjaft i rëndësishëm për vendin nga autoritetet në Kosovë dhe shoqëria civile në përgjithësi.

Elbasan Morina nga shoqëria civile, në një prononcim dhënë më herët për Radion Evropa e Lirë e kishte vlerësuar si mjaft të rëndësishëm regjistrimin e diasporës.

“Kosova ka interes të madh që të kuptojë saktë numrin e popullsisë që jetojnë jashtë shtetit edhe pse është e pamundur të dihet 100 për qind saktë, pasi që ky është një proces që vazhdon. Ne jemi dëshmitarë të trendëve të reja të migrimit që kanë ndodhur në dy vitet e fundit. Pra është e pamundur të përcillet vazhdimisht ky proces,por se gjithsesi i ndihmonshtetit në formulimin e politikave të ndryshme”, ka thënë Morina.

Ndryshe, nëpër strategji e dokumente të ndryshme të autoriteteve të Kosovës, vlerësohet se një e treta e qytetarëve të Kosovës jetojnë jashtë territorit të saj.

Derisa,sipas disa të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, thuhet se janë rreth 700 mijë kosovarë që jetojnë në vende të ndryshme të botës, shumica prej tyre në Evropën Perëndimore dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Qytetarët e Kosovës të cilët kanë emigruar në vende të ndryshme të botës, kanë ndihmuar vendin e tyre për vite me radhë.

Dërgesat e emigrantëve kosovarë që në vit arrijnë shifrën e gjysmë miliardë euro, vazhdojnë të luajnë një rol të rëndësishëm në ekonominë e vendit, duke nxitur rritjen ekonomike dhe duke siguruar të ardhura shtesë për familjet me të ardhura më të vogla. / RTKLive.com

Lexo me shume nga kjo kategori…