Ende nuk dihet kur do të nënshkruhet MSA-ja

Takimi i rradhës së dy kryeministrave Kosovës dhe Serbisë, në kuadër të dialogut politik do mbahet kah fundi i këtij muaji.

Me këtë lëshohet shansi që Marërveshja e Stabilizim Asociimit në mes të Prishtinës e Brukselit të nënshkruhet në javën e 22 qershorit ashtu sic ishte paramenduar fillimisht. Disa vende anëtare të Bashkimit Evropian ishin të mendimit që krahas MSA-së për Kosovës edhe Serbia do duhej të merrte dicka nga Brukseli. Meqë Serbia është e lidhur me dialogun, në gjithcka që ka të bëjë e integrimet evropiane, at`here vetëm ndonjë marrëveshje konkrete nga takimi i kryeministrave do mundësonte që edhe Beogradi zyrtar të merr sinjale inkurajuese të Brukselit.
Vet parlajamerimi se kryeministrat takohen në javen e tretë të muajit qershor konfirmon terthorazi se nënshkrimi i marëveshjes së stabizlim asociimit do behët në një datë tjetër. Zyrtart evropian vazhdojnë të insistojnë në pronocnime zyrtare se kanë për qëllim që këtë ta bëjën para pushimeve të verës që në kalendar do të thotë deri në fund të korrikut. Nga ana tjetër në biseda jozyrtare afati ka nisë të lëvizë ne periudhen edhe pas pushimeve. Krejt keto shtyerje kane te bejne me procedura të brendshme dhe legale në Bashkimin Evropian dhe qartësimin e statusit te BE-së meqë do jetë traktati i parë ku nenshkrimin e ve BE e jo shtetet anetare sic ka qene me pare.
Tani, privatisht nga burimet e Bashkimit Evropian përflitet se nuk do realizohet me afatet e paramenduara andaj vjeshta ka nisur të përmendet si kornizë kohore për nënshkirmin e mundshëm. Ndërkohë, ngecjet në Prishtinë lidhur me themelimit e Gjykatës Speciale, po ndihmojnë zyrtarët në Brksel që nënshkrimin e MSA-së ta përdorin në fomrë kushtëzimi për t’u bindur deputetët e parlamentti të Kosovës që ta votojnë themelimin e këtij institucioni.(RTKlive.com)

Lexo me shume nga kjo kategori…